Checklista

Dessa saker kan du som planerar att plugga vidare efter gymnasiet göra för att få det mindre stressigt sen när det börjar närma sig.

Ställ dig i bostadskö.
Detta ska du göra flera år innan du går ut gymnasiet. Ställ dig i bostadskö så fort du kan och får, och ställ dig i alla möjliga städer och hos alla möjliga hyresvärdar.

Gör högskoleprovet.
Det förbättrar bara dina chanser att komma in. Det kan inte sänka dig på något vis! Gör gärna högskoleprovet i tid. Jag gjorde det den sista terminen i trean och det ångrar jag starkt. Det blev både stressigt och jag fick ett dåligt resultat och inga möjligheter att göra om det innan antagningen. Folk påstår ju att man alltid får sämst resultat första gången och där håller jag med. Så gör högskoleprovet redan den första terminen i trean, eller allra helst på vårterminen i tvåan. På så sätt har du gott om tid att göra om det om du inte är nöjd med resultatet.

Spara.
Spara, spara, spara! Spara så mycket pengar du bara kan, det underlättar till första flytten. Har du tid så skaffa även ett extrajobb, på så sätt får du in ännu mer pengar. 

Samla.
Fråga nära och kära om de har några saker de inte behöver eller vill bli av med. Det kan vara allt mellan köksredskap, verktyg, inredning, elektronik och möbler. De lite större sakerna som exempelvis möbler kan man däremot vänta med att samla på sig tills flytten bara är runt hörnet. Om man nu inte förstås har gott om plats för möblerna hemma, då är det bara att köra på!